مواد غذایی اصلی کدامند؟ آیا حبوبات از مواد غذایی اصلی به حساب می آید؟ ارزش غذایی حبوبات چقدر است؟ آیا حبوبات می توانند جایگزین گوشت باشند؟ چهار گروه مواد غذایی اصلی داریم. گروه های مواد غذایی اصلی عبارتند از: 1- گروه گوشت ، حبوبات و مغزها 2- گروه شیر و لبنیات 3- گروه میوه ها و سبزی ها 4- گروه نان و غلات. حبوبات جمع کلمه حبوبه می باشد. لوبیا، عدس، ماش، نخود، لپه، باقلا، ماش و غیره از دانه های خوراکی هستند که در گروه حبوبات از مواد غذایی اصلی به حساب می آید. گفتنی است به حبوبات، بنشن هم گفته می شود. حبوبات دارای پروتئین هستند. در نظر داشته باشید که ارزش غذایی یک لیوان حبوبات پخته با دو عدد تخم مرغ و یا با سه قطعه گوشت متوسط خورشتی پخته، برابر است. لذا حبوبات می توانند جایگزین گوشت باشند. لازم بذکر است که کلسترول حبوبات در حد صفر می باشد و همچنین دارای چربی کمی هستند. حبوبات منبع خوب فولات یا همان ویتامین B9 محسوب میشود که در مادران باردار باعث رشد خوب جنین میشود.شاخص گلیسمی این مواد غذایی پایین بوده و برای افراد دیابتی مفید است. از این گذشته حبوبات دوستدار سلامت قلب شماست زیرا میزان کلسترول مضر (LDL) و همچنین میزان تریگلیسیرید را کاهش میدهد. محققان معتقدند افرادی که میخواهند جذب چربیهای اشباع شده را کاهش دهند میتوانند حبوباتی مثل لوبیا، عدس را جایگزین گوشت قرمز کنند. در این صورت مصرف 175 میلیگرم معادل سه چهارم فنجان حبوبات برای بدن کافی است.یکی دیگر از مواردی که می توان به آن اشاره کرد، پروتئین حبوبات است. حبوبات سرشار از پروتئین هستند. اما این پروتئین کامل نیست. لذا برای تکمیل پروتیئن حبوبات، بایستی با سایر مواد غذایی از قبیل لبنیات و غلات مصرف شود. مثلا حبوبات را می توان با لبنیاتی همچون شیر و کشک و علاوه بر آن با برنج، جو، گندم، پاستا و یا ماکارونی نیز مصرف نمود. در هند برنج با عدس مصرف میشود غذایی شبیه به عدس پلوی خودمان. در برخی از کشورهای آسیایی پورهی نخود را با دانههای کنجد میخورند و یا سوپ ذرت با لوبیا درست میکنند. در آشپزی ایرانی نیز همین کار را میکنیم مثلاً در آش چندین نوع حبوبات مثل لوبیا، نخود و عدس استفاده میکنیم. در واقع در هر فرهنگی تلاش میشود به نوعی از خواص حبوبات به بهترین نحو استفاده شود.