حبوبات چیست؟

مواد غذایی اصلی کدامند؟ آیا حبوبات از مواد غذایی اصلی به حساب می آید؟ ارزش غذایی حبوبات چقدر است؟ آیا حبوبات می توانند جایگزین گوشت باشند؟
چهار گروه مواد غذایی اصلی داریم. گروه های مواد غذایی اصلی عبارتند از: 1- گروه گوشت ، حبوبات و مغزها 2- گروه شیر و لبنیات 3- گروه میوه ها و سبزی ها 4- گروه نان و غلات.
حبوبات جمع کلمه حبوبه می باشد. لوبیا، عدس، ماش، نخود، لپه، باقلا، ماش و غیره از دانه های خوراکی هستند که در گروه حبوبات از مواد غذایی اصلی به حساب می آید. گفتنی است به حبوبات، بنشن هم گفته می شود. حبوبات دارای پروتئین هستند. در نظر داشته باشید که ارزش غذایی یک لیوان حبوبات پخته با دو عدد تخم مرغ و یا با سه قطعه گوشت متوسط خورشتی پخته، برابر است. لذا حبوبات می توانند جایگزین گوشت باشند. لازم بذکر است که کلسترول حبوبات در حد صفر می باشد و همچنین دارای چربی کمی هستند. حبوبات منبع خوب فولات یا همان ویتامین B9 محسوب می‌شود که در مادران باردار باعث رشد خوب جنین می‌شود.شاخص گلیسمی این مواد غذایی پایین بوده و برای افراد دیابتی مفید است.
از این گذشته حبوبات دوستدار سلامت قلب شماست زیرا میزان کلسترول مضر (LDL) و همچنین میزان تری‌گلیسیرید را کاهش می‌دهد. محققان معتقدند افرادی که می‌خواهند جذب چربی‌های اشباع شده را کاهش دهند می‌توانند حبوباتی مثل لوبیا، عدس را جایگزین گوشت قرمز کنند. در این صورت مصرف 175 میلی‌گرم معادل سه چهارم فنجان حبوبات برای بدن کافی است.یکی دیگر از مواردی که می توان به آن اشاره کرد، پروتئین حبوبات است. حبوبات سرشار از پروتئین هستند. اما این پروتئین کامل نیست. لذا برای تکمیل پروتیئن حبوبات، بایستی با سایر مواد غذایی از قبیل لبنیات و غلات مصرف شود. مثلا حبوبات را می توان با لبنیاتی همچون شیر و کشک و علاوه بر آن با برنج، جو، گندم، پاستا و یا ماکارونی نیز مصرف نمود.
در هند برنج با عدس مصرف می‌شود غذایی شبیه به عدس پلوی خودمان. در برخی از کشورهای آسیایی پوره‌ی نخود را با دانه‌های کنجد می‌خورند و یا سوپ ذرت با لوبیا درست می‌کنند. در آشپزی ایرانی نیز همین کار را می‌کنیم مثلاً در آش چندین نوع حبوبات مثل لوبیا، نخود و عدس استفاده می‌کنیم. در واقع در هر فرهنگی تلاش می‌شود به نوعی از خواص حبوبات به بهترین نحو استفاده شود.




بایگانی
آخرین مطالب
  • ۰
  • ۰

عدس

عدس از سری حبوبات با طبع سرد و خشک است که سرشار از آلبومین ، هیدرات کربن چربی ، مواد معدنی و آب و سلولز است. از سری مواد معدنی عدس میتوان به پتاسیم ، فسفر ، منیزیم ، کلسیم و آهن اشاره کرد. ویتامین های موجود در عدس C ، PP ، B۲ ، B۱ و A می باشند. عدس برای دفع سموم بسیار مناسب است زیرا پتاسیم موجود در آن باعث فعالیت زیاد کلیه می شود.

·     عدس باعث تقویت عضله قلب میگردد و در حفظ سلامتی آن مؤثر است.

·     عدس باعث تقویت عضلات و رشد و نمو کودکان میشود.

·     عدس فعالیت سلولهای مغز و هوش و حافظه را افزون میکند.کسانی که کم خون هستند عدس را در برنامه غذایی خود قرار دهند.

·     کسانی که دوران نقاهت را میگذرانند عدس مصرف نمایند.

·     برای جمع شدن پوستهای شل، عدس را با آرد جو مخلوط کرده با کمی گلاب با آبلیمو مخلوط نموده یک روز بگذارید بماند سپس خوب مخلوط کرده پوست را با آن محلول ماساژ دهید.

·     برای رفع جوش صورت ، آرد عدس را با آب ترب مخلوط کرده روی جوش صورت بگذارید.

·     برای درمان چاک گوشه لب از آش عدس استفاده کنید.

·      برای درمان دیفتری از جوشانده عدس قرقره کنید.

·     برای سفیدشدن دندان با سوخته دانههای عدس دندان را مسواک کنید.

·     برای برطرف شدن زخمهای عمیق آرد عدس را با عسل مخلوط کرده روی زخم بگذارید.

·     برای از بین بردن ترک پاشنه پا و سرخی پوست آرد عدس را با سفیدة تخممرغ مخلوط نموده به صورت ضماد بمالید.

·     جهت ترک دست و پا که در اثر سرما عارض شده است ضماد عدس با سرکه را به دست و پا بمالید.

·     برای درمان ورم پستان که در اثر انعقاد شیر به وجود آمده است ضماد پخته عدس با برگ کلم را بگذارید.

·     کسانی که خارش و کهیر دارند از عدس آب پز استفاده نمایند.

·     عدس باعث افزایش شیر مادران میشود.

·     خوردن آب عدس ملین و خود عدس قابض است.

·     کسانی که مبتلا به سوءهاضمه هستند از سوپ عدس استفاده کنند.

·      برای درمان خارش چشم عدس را بسوزانید و به چشم بمالید.

 

شهرستان بیله سوار در میزان تولید عدس رتبه نخست را به خود اختصاص داده است.سطح زیر کشت محصول عدس در بیله‌سوار به مرز 5 هزار و 200 هکتار رسیده است که این میزان نسبت به سال گذشته با رشد خوبی روبرو بوده است.

در سال زراعی جاری 6 هزار و 700 هکتار از اراضی دیم شهرستان بیله سوار به کشت حبوباتی از قبیل عدس، نخود و ماش اختصاص یافته است محصول حبوبات علاوه بر اشتغال‌زایی و اقتصادی بودن سبب پایداری در تولید سایر محصولات به خصوص گندم می‌شود .

  • ۹۶/۰۷/۱۱
  • سعید فاضلی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی