حبوبات چیست؟

مواد غذایی اصلی کدامند؟ آیا حبوبات از مواد غذایی اصلی به حساب می آید؟ ارزش غذایی حبوبات چقدر است؟ آیا حبوبات می توانند جایگزین گوشت باشند؟
چهار گروه مواد غذایی اصلی داریم. گروه های مواد غذایی اصلی عبارتند از: 1- گروه گوشت ، حبوبات و مغزها 2- گروه شیر و لبنیات 3- گروه میوه ها و سبزی ها 4- گروه نان و غلات.
حبوبات جمع کلمه حبوبه می باشد. لوبیا، عدس، ماش، نخود، لپه، باقلا، ماش و غیره از دانه های خوراکی هستند که در گروه حبوبات از مواد غذایی اصلی به حساب می آید. گفتنی است به حبوبات، بنشن هم گفته می شود. حبوبات دارای پروتئین هستند. در نظر داشته باشید که ارزش غذایی یک لیوان حبوبات پخته با دو عدد تخم مرغ و یا با سه قطعه گوشت متوسط خورشتی پخته، برابر است. لذا حبوبات می توانند جایگزین گوشت باشند. لازم بذکر است که کلسترول حبوبات در حد صفر می باشد و همچنین دارای چربی کمی هستند. حبوبات منبع خوب فولات یا همان ویتامین B9 محسوب می‌شود که در مادران باردار باعث رشد خوب جنین می‌شود.شاخص گلیسمی این مواد غذایی پایین بوده و برای افراد دیابتی مفید است.
از این گذشته حبوبات دوستدار سلامت قلب شماست زیرا میزان کلسترول مضر (LDL) و همچنین میزان تری‌گلیسیرید را کاهش می‌دهد. محققان معتقدند افرادی که می‌خواهند جذب چربی‌های اشباع شده را کاهش دهند می‌توانند حبوباتی مثل لوبیا، عدس را جایگزین گوشت قرمز کنند. در این صورت مصرف 175 میلی‌گرم معادل سه چهارم فنجان حبوبات برای بدن کافی است.یکی دیگر از مواردی که می توان به آن اشاره کرد، پروتئین حبوبات است. حبوبات سرشار از پروتئین هستند. اما این پروتئین کامل نیست. لذا برای تکمیل پروتیئن حبوبات، بایستی با سایر مواد غذایی از قبیل لبنیات و غلات مصرف شود. مثلا حبوبات را می توان با لبنیاتی همچون شیر و کشک و علاوه بر آن با برنج، جو، گندم، پاستا و یا ماکارونی نیز مصرف نمود.
در هند برنج با عدس مصرف می‌شود غذایی شبیه به عدس پلوی خودمان. در برخی از کشورهای آسیایی پوره‌ی نخود را با دانه‌های کنجد می‌خورند و یا سوپ ذرت با لوبیا درست می‌کنند. در آشپزی ایرانی نیز همین کار را می‌کنیم مثلاً در آش چندین نوع حبوبات مثل لوبیا، نخود و عدس استفاده می‌کنیم. در واقع در هر فرهنگی تلاش می‌شود به نوعی از خواص حبوبات به بهترین نحو استفاده شود.




بایگانی
آخرین مطالب
  • ۰
  • ۰

لپه

 

لپه را می توان به عنوان زیرمجموعه ای از حبوبات تلقی کرد. تعریف ساده ای که می توان برای لپه داشت این است که لپه از نخود درست می شود .این به آن معنا است که گیاه خاصی ندارد و فراوری شده از نخود می باشد. رنگ لپه زرد و البته به ندرت سبز است و در یک طرف هم کاملاً سفید می باشد. اما اگر بخواهیم دقیق تر به آن بپردازیم می بایست انواع آن را بشناسیم.مهم ترین و بهترین لپه ای که در ایران وجود دارد، لپه آذرشهر است که توسط کارخانجاتی در همین شهر تولید و عرضه می گردد.  در لپه ایرانی یا همان آذرشهر، نخود اولیه از مزارع داخلی تامین می گردد. مهم ترین نخودهایی که برای لپه سازی استفاده می شود. نخود شیرازی و نخود لپه چگنی لرستان است.
اما ماجرای لپه در ایران به همین جا ختم نمی شود و محصولات دیگری نیز در کشور وجود دارند. مسلما فعالان این حوزه با اسامی لپه اتیوپی، تانزانیا و استرالیا آشنایی کامل دارند.
شاید سوال شود بهترین لپه موجود در ایران کدام لپه است؟ بهترین لپه از قدیم لپه ایرانی بوده است. اما به دلیل اختلاف قیمتی که با سایر لپه ها داشت، خرید آن برای شرکت های خاص انجام می شد و خریداران کم بضاعت توان خرید آن را نداشتند. اما در سال جاری به دلیل واردات کم نخود لپه های کشور های دیگر، قیمت این ها نیز روند صعودی را به خود گرفت و تقریبا به نزدیکی قیمت لپه ایرانی رسید. به همین خاطر اکثر مشتریان لپه ایرانی را با قیمت بالاتر از سایر لپه ها، خریداری می کنند.

تولید لپه بدین شکل است که در ابتدا نخود های لپه ای را در کارگاه شسته و پاک  می کنند. نخود لپه ای سایز ریز دارند و تقریباً انواع 3 تا 6 را برای این منظور استفاده می کنند. سپس باید پوست نخود کنده شده و بر اثر فشار مکانیکی به دو نیم تقسیم گردد. با توجه به این که این مراحل هم کمی ضایعات ایجاد می کند، پس از پایان آن، باید مجدد لپه بوجاری شود و سپس خشک گردد.یکی از خواص لپه وجود فیبر فراوان و کاهش کلسترول خون و کاهش بیماری‌های قلبی – عروقی است.یکی دیگر از خواص لپه اینست که از  ایجاد پلاک در رگ‌ های خونی جلوگیری کرده و باعث حفظ سلامت قلب می شود.

همچنین لپه دارای مقدار زیادی آهن است که برای افراد کم خون بسیار مناسب است. طبق امار بدست امده مصرف هر پیمانه لپه، ۱۴درصد نیاز روزانه بدن به آهن را تامین خواهد کرد.یکی از مهمترین فواید لپه وجود کلسیم و منیزیم و اسید چرب میباشد و به همین دلیل برای بیماران دیابتی مفید است. لپه باعث خوب کار کردن کلیه بیماران دیابتی می شود و همچنین  فشارخون بالا را کاهش می دهد.

ارزش غذایی لپه در هر ۱۰۰ گرم : 

  •  انرژی ۳۴۰ کیلو کالری
  • کربوهیدرات ۶۰ گرم
  • قند ۸ گرم
  • فیبر رژیمی ۲۶ گرم
  • چربی ۱ گرم
  • پروتئین ۲۵ گرم
  • ویتامین (ویتامین ب ۱) ۰٫۷ میلی گرم ۵۴ ٪
  • اسید پانتوتنیک (ب ۵) ۱٫۷ میلی گرم ۳۴ ٪
  • فولات (ویتامین ب ۹)۲۷۴ میکروگرم ۶۹ ٪
  • آهن ۴ میلی گرم ۳۲ ٪

 

  • ۹۶/۰۷/۰۷
  • سعید فاضلی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی